Særudstillinger:

S.O.S

Strikkede Olmer Striber

13. januar – 26. februar 2017

Det er ikke et råb om hjælp, når der er S.O.S. på museet . S.O.S. er i stedet titlen på særudstillingen ”Strikkede Olmer Striber”. Strikkeudstillingen tager nemlig udgangspunkt i et stykke kulturarv, i form af de stribede olmerdugsdyner, hvor farver og mønstre er omsat til moderne strik.
Det er gruppen GEM’erne (Garn Elskende Mesdames) fra trekantområdet, der står bag de nye, strikkede kreationer. De er gået i ”gemmerne” på nogle af landets kulturhistoriske museer – blandt andet Give-Egnens Museum – for at finde inspiration til, hvordan man kan omsætte den tekstile kulturarv til nyt og dermed sætte fokus på de gamles tings kvaliteter. Som GEM’erne selv siger; ” Vi skal – og kan heller ikke – kopiere fortidens genstande, for de vil ikke kunne fungere i moderne menneskers liv. I stedet ønsker vi at skabe opmærksomhed på de gamle tekstilers kvaliteter ved at omsætte stribemønstrene fra dem til vores ”moderne” håndværk: strikningen”.
I S.O.S. udstillingen på Give-Egnens Museum kan de strikkede trøjer, puder, gamacher, huer, tørklæder mm. ses i selskab med olmerdug fra museets samling, med nogle af de stribede mønstre, der har inspireret de garvede strikkere. Museet har en rig samling af tidligere tiders dyner og puder af vævet olmerdug.
I forbindelse med udstillingen, der kan ses frem til den 26. februar, sættes der særligt fokus på strikningens kunst ved en række arrangementer. Museet og GEM’erne afholder strikke¬workshops for voksne den 25. januar og 5. februar, mens børn kan tilmelde sig strikkekursus i vinterferien sammen med deres forældre eller bedsteforældre.

sos_1