Kalender

Her kan du holde dig opdateret med de kommende begivenheder. Vi opdaterer løbende kalenderen.

 

 

Vinterferien 2020

Vinterferieaktiviteter i uge 7 – 2020

11. til 16. februar 2020 – Alle dagene i museets åbningstid. 

Genforeningen – Hva’ Racher det mæ?

Fejringen af 100 året for genforeningen med Sønderjylland er i fuld gang og på Give-Egnens Museum I vinterferien markerer vi det med to spændende aktiviteter med fokus på genforeningens betydning.

Kom og se vores mini-udstilling med genstande fra genforeningen i museets velkomsthal.

Historietimen: Genforeningen – Hva’ Racher det mæ?

Tirsdag d. 11. og onsdag d. 12 feb. kl. 13.30 -14.30

I børnehøjde fortælles der om begivenhederne der gjorde at Danmark mistede sønderjylland, hvordan vi fik det igen og betydningen af genforeningen. Kom på Give-Egnens Museum i vinterferien og bliv klogere, når vi inviterer dig til historietimen.

Hvad er det der genforening for noget, hvad kommer det dig ved, og hvorfor taler alle om det i år?

Vil du vide mere om krigen, der gjorde, at Danmark tabte en stor del af landet til tyskerne? Hvad skete der, og hvordan fik danskerne området igen?

Begge dage kan du male din egen genforeningssten og farvelægge valgplakater fra afstemningen i 1920.

Fastelavn er mit navn!

13. til 16. februar 2020

Hvad skal du være til fastelavn? Skal du være prinsesse, ninja, tiger eller noget helt andet? Vi glæder os til at høre det!

Kom på Give-Egnens museum i vinterferien, hvor museet stiller materialer til rådighed, så du kan blive klar til fastelavn.  Der er lagt op til en hyggelig dag sammen med dine forældre eller bedsteforældre, hvor vi sammen er kreative og laver skønne og seje masker, fastelavnsris og pynt.

Få også svar på hvorfor vi holder fastelavn, hvordan man holdt fastelavn i gamle dage, og ikke mindst, hvad man klædte sig ud som for over 100 år siden.

Torsdag d. 13. og fredag d. 14. feb. kan der købes fastelavnsboller, som du selv kan pynte, kaffe og saft.

Foredrag: Hans Jørgen Bonnichsen: Barn af grænselandet

Hans Jørgen Bonnichsen: Barn af grænselandet

Foredrag på Give-Egnens Museum i samarbejde med folkeuniversitet i anledningen af 100 året for genforeningen

18. marts 2020 kl. 19

Pris. 60 kr. inkl. kaffe og kage

 Som barn af grænselandet vil Hans Jørgen Bonnichsen gennem familiens ikke altid lige lykkelige historie fortælle om, hvilken betydning det har, og hvilken konflikter der opstår ved at være en del af to kulturer. Beretningen starter med nederlaget i 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland, der i 56 år blev det en del af det stortyske rige. Det medførte, at 5000 unge sønderjyder mistede livet i Første Verdenskrig i en kamp, der ikke var deres – heriblandt Bonnichsens tre onkler. Lige så mange kom hjem invalideret og mærket på livstid. Genforeningen i 1920 blev et lyspunkt, men 2. Verdenskrig og tiden, der fulgte, helede ikke det belastede naboskab.  I 1955 blev der åbnet mulighed for en fredelig sameksistens ved en aftale mellem Bonn og København om beskyttelse af mindretallene nord og syd for grænsen mod sindelagskontrol og diskriminering